1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Когато фактите говорят…

Когато фактите говорят…

Снимка:

Тълкуването - всеки сам да направи

На 16 април т.г. в предаването „Офанзива“ земеделският министър оповести, че най-после има пълна готовност да започне изкупуването на зърно за държавния резерв. Финансовото министерство е превело необходимите средства за изкупуването му предишния ден. Забавянето пък бившият министър на икономиката Николай Василев обясни с това, че в хазната просто няма пари. Ето защо се наложило енергетиката да сложи един гръб. Така вече има зелена улица – на ССБ могат да започнат търговете. По пазарни цени се твърдеше, но обявените изкупни цени на пшеницата и слънчогледа са доста под пазарните. Още на 8 март министър-председателят съобщи, че седмицата след тази дата зърното ще се изкупи. На 23 март земеделският министър се обвърза с друга финална дата – до 15 април резервът ще е пълен. Но ето – на 15 април – последно, започва изкупуването, защото има пълна готовност за старт.

Ще има ли сделки? Скоро ще стане ясно. Призивите за патриотизъм и национална отговорност дали ще подействат? Или ще се върви по пазарната логика? Животновъдите бяха в Брюксел. Имаха среща с председателя на Комисията по земеделие в ЕП. С каква цел? На обмяна на опит, изглежда: питат - как така в други европейски страни животновъдството не потъвало? Как се разпределят милионите? Емоция има, което не е добре: по-добре да се спрат всички средства по различните схеми за животновъдството, отколкото да отиват при неработещи фермери, споделя Бойко Синапов. След празниците чакаме информация за евентуалните решения. Растениевъдите щяха да бъдат част от групата, но си върнали билетите. Щели отделно да ходят в ЕП. Все пак са врагове с животновъдите…

НАЗ подходи по друг начин – писа до ЕК. Недоволството – не бил обсъден последният вариант на Националния стратегически план, преди да се изпрати за одобрение в Брюксел. После едва разбрали, че за консервационно земеделие и интегрирано производство ще има субсидии само за фермери, обработващи до 1000 дка земя. Как така, се пита? Малките и средни фермери едва ли могат да инвестират в необходимата техника! Като резултат – нито малките, нито големите ще вземат субсидии. Но да не забравяме, че има и т.нар. „политическо решение“, в което от ЕС не ни се бъркат. Остава въпросът за прозрачността, обещана от правителството.

Земеделците чакат – вече втора седмица аграрното ведомство – то работи над промените в Наредба 3. Както е известно, заради сложната геополитическа обстановка, ЕК разреши засяването на земите, иначе оставяни под угар. А сеитбата си тече. Да се забрани износът на зърно – засега идеята е май изоставена. Възникна обаче друга – да се въведе таван на цените за някои стоки от първа необходимост. Връщане към социализма ли е това? БСП, чиито кадри са в земеделското министерство, е „за“. ПП – „против“! Това са фактите, коментарът е ваш!

 

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.