1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Колко здравословни са ядките

Колко здравословни са ядките

Ядките се препоръчват на хората, които се занимават с тежка физическа работа

Ядките са много по-здравословни отколкото се мислеше досега. Въпреки че много от нас избягват да ги консумират заради високото ниво на калории, те са много богати на витамини, минерали и антиоксиданти, съобщава Дарик радио.

Днес е научно доказано, че шепа ядки влияят благотворно на дейността на мозъка, а и носят полза на целия организъм.
Всички видове ядки съдържат много витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо. Трудно може да се определи кой вид ядки е най-полезен, защото всяка разновидност притежава свой уникален състав.

Орехи - подобряват нивото на добрия холестерол и намаляват нивото на лошия. Помагат и за зарастването на счупени кости. Орехите са богати с Омега 3 киселини.

Бадеми - най-новите изследвания показват, че някои влакна, които се намират в бадемите, блокират абсорбирането на мазнини. Учените доказаха, че след консумирането на бадеми, дълго време се запазва чувството на ситост и желанието за хранене намалява. От бадемите не се напълнява, независимо от това, че са калорични. Шепа бадеми подсигурява необходимото количество дневна доза витамин Е, а това е идеалната превантивна мярка срещу болестта Алцхаймер.

Фъстъците - помагат за балансирането на нивото на захарта в организма.

Шамфъстък - учените го препоръчват заради голямото съдържание на витамин С, каротин, калий, фосфор, желязо и калций, отбелязва БГНЕС. Шамфъстъците са полезни за косата, кожата, кръвоносните съдове, бъбреците и за имунната система. Хапвайте ги между основните ястия.

Лешници - фината смесица от витамин В в лешниците благоприятно влияе на нервната система и заедно с липидите мастните киселини подобряват работата на мозъка. Лешникът успокоява даже и хронични болки.

Индийският орех - в 6 гр. индийски орехи има 6 милиграма желязо, а това е особено важно за вегетарианците и бременните. По съдържанието на цинк, този плод е на челна позиция. Цинкът подобрява силата на организма и особено подобрява лимфната система. Индийският орех съдържа и магнезий, а това отпуска нервната система и мускулите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.