1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Коментирай това!

Коментирай това!

Какво се случва с българското животновъдство?

Какво се случва? В очакване сме да започне изкупуване на зърно за попълване на Държавния резерв. Пред юни започва жътвата на новата реколта. Фуражно зърно нямало да се купува, животновъдите отказали. Оказа се, че птицевъди и свиневъди очакват преференциалното осигуряване на зърно за фураж от Резерва. Дали ще се изкупува в крайна сметка фуражно зърно? Свиневъдството и птицевъдството били – разбираемо, в много тежко състояние. От м.г. август започнаха тревожните сигнали. Чакат обещания – как точно да се финансират? Защото според европейските правила двата подотрасъла били индустриални предприятия, нямали право на земеделски помощи. Тогава защо не получават подкрепа по мярката 60/40 – като индустриални предприятия?

Имаше заплахи за стачка. После се мина на варианта – ние сме за решения чрез диалог. Чакат се резултатите от диалога със земеделското министерство, както и между него и финансовото министерство, както се оказа. Ставките за животновъдството и растениевъдството по мярката Ковид са оповестени. Скандалите би трябвало да са стихнали. Обаче животновъди оповестиха – тръгват към Брюксел. Държат да запознаят председателя на Комисията по земеделие към ЕП със ситуацията в България. Да се спрат, ако трябва всички европейски плащания за животновъдството у нас - и това предложение е възможно. Изсипвали се милиони и милиарди, а резултати нямало, както се обоснова Бойко Синапов – председател на Съюза на обединените български животновъди. Парите отивали при неработещи фермери, а не при реалните.

Защо у нас средствата за Ковид все още не са по сметките на стопаните, а в други страни отдавна са получени? Как чуждите правителства се справят. Витаел и страхът, че ще се изпусне срокът за изплащане на тези пари.

Пенка Христова – почетен председател на Съюза на животновъдите, е между онези, които ще присъстват на срещата в Брюксел. По нейни думи в момента се извършва истински геноцид над животните. Към кланиците поемат бременни и малки телета. Разпръскват се цели стада – по едно-две животни към други ферми. С благодарност споделя, че зърнопроизводители им подават ръка – помагат със зърно, което в момента животновъдите не могат да платят.

Впрочем, в ЕП нашата делегация - да я наречем, е втората след Румъния. Темата – една и съща: Огромната заплаха за пълно ликвидиране на много стада поради цената на горивата и електрическата енергия и войната в Украйна. Което съответно означава – реален риск за срив в продоволствената сигурност на страната ни.

Веднага след приключване на срещата в ЕП в предаването „Брюксел в превод“ по АГРО ТВ ще ви информираме за резултатите и евентуалните възможни решения. За участие в работната среща в Брюксел са поканени представители на всички български партии, представени в ЕП. За да се изключи подозрението за политизиране. Това са фактите, коментирайте вие!

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.