1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Лисица уби колония от червени фламинги във Виена

Лисица уби колония от червени фламинги във Виена

Зоологическата градина се намира в обширен парк, където лисиците са често срещана гледка

Необичаен случай от последните месеци на тази година. От Зоологическата градина Шьонбрун във Виена съобщиха за трагичен инцидент - лисица е убила почти цялата колония от червени фламинги. Инцидентът е по вина на служителите, които при затварянето на зоопарка забравили да приберат птиците на закрито. Изключена била и електрическата ограда около тяхното открито пространство. Така лисицата е успяла да се промъкне през нощта и е убила 13 от общо 15 птици.
flamingi-shonbrunne
 
От управата на зоологическата градина признават грешката си и същевременно изтъкват, че такива инциденти винаги са възможни, тъй като лисиците все по-често се срещат и в големите градове. Според експертите не е ненормално животните да убиват и повече плячка, отколкото им е необходима за засищане на глада. Това се дължи на ловния инстинкт на хищника, който се събужда с още по-голяма сила, когато нападне ято птици и те започнат да се разбягват.
 
Проблемът с лисиците около Шьонбрун е известен отдавна. Затова около целия ареал са издигнати високи огради, а най-застрашените животни са заобиколени и от електрически огради. Те са вкопани дълбоко в земята, за да не могат хищниците да се промъкнат под тях, но въпреки това нападенията не са изключени.
 
Зоологическата градина се намира в обширен парк, където лисиците са често срещана гледка. Посетителите на парка редовно им подхвърлят храна, затова животните са загубили страха си от хората. Така те използват и отворените входове на зоопарка, за да се промъкнат и да се скрият някъде, където да изчакат нощта.
Двете оцелели червени фламинги бяха прехвърлени в друга австрийска зоологическа градина, където има колония от техния вид. В Шьонбрун засега остават само розови фламинги. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.