1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Лос Анджелис ще плаща на жителите си да рециклират

Лос Анджелис ще плаща на жителите си да рециклират

В момента 65% от суровините в боклука на града се преработват или използват отново по някакъв начин

 

Жителите на Лос Анджелис ще бъдат стимулирани финансово, за да рециклират отпадъците си, съобщава в. "Сан Франциско кроникъл".
Схемата предвижда гражданите да получават точки срещу боклука, който рециклират. По-късно с тези точки ще могат да бъдат закупувани различни стоки и услуги. Контейнерите за боклук в американския мегаполис са белязани с баркод, който позволява да бъде следено количеството боклук, изхвърляно от всяко домакинство и съобразно него се определят точките, които домакинството получава. Според изчисленията всеки контейнер може да генерира 400 долара приходи към семейния бюджет на година.

Финансовите стимули за населението стават възможни, след като Лос Анджелис започна пилотна програма съвместно с американската компания RecycleBank, която работи в повече от 50 американски града. В пилотната програмата ще участват около 15 000 семейства с еднофамилни къщи.

В момента 65% от суровините в боклука на града се преработват или използват отново по някакъв начин, а не се изхвърлят в сметища. Това е най-добрият показател сред десетте най-големи града в САЩ. Кметът на Лос Анджелис Антонио Вилярайгоса е възнамерява процентът боклук изхвърлян на сметищата да стане нула./ dnevnik.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.