1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Лукът - нов източник на зелена енергия

Лукът - нов източник на зелена енергия

Сокът на зеленчука е много богат на захари

Най-големият преработвател на лук в САЩ - Gills Onions, произвежда електричество от сока на зеленчука. Базираната в Окснард, Калифорния, компания очаква токът от лук да намали сметките й със 700 000 долара годишно и да съкрати годишните й емисии от парникови газове с 30 000 тона.

"Когато белим лук, 35-40% от него се отстраняват, докато се стигне до използваемата част", обяснява Стивън Джил, съсобственик на 25-годишната компания.

Фирмата инвестира 9.5 млн. долара в проекта, а по щатска програма ще получи още 2.7 млн. долара.

Първоначално Gills Onions използвали лука на полето като тор, но това се превърнало в проблем. Преди 10 години компанията започва да търси технология, която да го реши – включително и за употребата на отпадъка от микротурбини.

"Накрая започнахме да режем обелките и да извличаме сока, който е много богат на захар, а бактериите обичат това", каза Стивън Джил пред агенция Ройтерс, цитиран от goodnews.bg.

Бактериите произвеждат метан от сока, после газът преминава в две горивни клетки по 300 киловата и от него се произвежда енергия, достатъчна за 460 къщи. По изчисления на компанията тя ще получава 35-40% от необходимото й електричество по този способ.

Освен намаляването на сметките за електричество компанията ще спести 400 000 тона от транспортни разходи и очаква инвестициите да се изплатят за шест години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.