1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Магарета подлудиха кипърски селяни

Магарета подлудиха кипърски селяни

Унищожават реколтата и пречат на движението, като понякога предизвикват тежки катастрофи

Нашествие на хиляди безстопанствени магарета създава проблеми на селяните в Кипър, съобщи румънският информационен сайт Зиаре, цитиран от Вести.бг

Смятани някога за гръбначния стълб на земеделието, днес "пенсионираните" животни отказват да се оттеглят от полетата на островната държава.

Магарешката инвазията принуди жителите да влязат в конфликт с организациите за защита на животните заради исканията им за стерилизация на инатливите чифтокопитни или дори за "експулсирането" им в Турция.

Кипърските селяни са ядосани, защото стадата диви магарета унищожават реколтата им и пречат на движението, като понякога предизвикват тежки катастрофи.

Животните са били изоставени през 1974 г. от гръцките фермери заради турската офанзива, целяща да прекрати опитите им да обединят острова с Гърция.

Останали без стопани, магаретата са се размножили и вече бързо завладяват острова, като са на път да се превърнат в най-дразнещите животни за населението в района.

Властите се опитват да съберат дългоухите нашественици в два-три резервата, където те могат дори да бъдат полезни, като бъдат използвани за екотуризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.