„Мълчание“ – атрактивна демонстрация за забрана на фермите за ценни кожи

По време на събитието ще бъде внесена и протестна нота в Народното събрание и Министерски съвет

На 26 февруари (сряда) от 9 ч. пред сградата на Народното събрание на пл. Независимост в София ще се състои „Мълчание“ – атрактивна и визуална демонстрация за забрана на фермите за ценни кожи. Организатор на събитието е сдружение КАЖИ (“Кампании и активизъм за животните в индустрията”).

Демонстрацията е провокирана от мълчанието и бездействието на институциите по повод внесения в Народното събрание законопроект, с който се предвижда забрана на фермите за ценни кожи у нас. (вх. № 954-01-70/13.09.2019 г.)

Десетки активисти за животните ще направят пореден опит да нарушат това мълчание, като пред прозорците на Министерски съвет, Народното събрание и Президентството ще поднесат на политиците резултата от тяхното бездействие и от смъртта на още едно поколение норки в българските ферми за кожи.

По време на събитието ще бъде внесена и протестна нота в Народното събрание и Министерски съвет.

Големият въпрос, на който търсим отговор, е „Кога ще бъде гласувана забраната?“ – Защо след като в Народното събрание вече има толкова научни и експертни становища, доказващи категорично вредата от тези ферми както за хуманното отношение към животните, така и за околната среда и хората, депутатите отлагат разглеждането и протакат гласуването на законопроекта?

В България съществуват две ферми за ценни кожи, в които се отглеждат и убиват около 130 000 американски норки годишно. Освен козината, от тези животни нищо друго не се използва. Те живеят в тесни телени клетки, далеч от естествената си среда. Раждат се през април и се убиват през ноември в газови камери. Заснети кадри във фермите за кожи (включително в България) свидетелстват за голямото страдание, на което са подложени животните в тези ферми.

Много европейски страни вече са забранили съществуването на този бизнес именно поради хуманни причини. Обществените реакции също показват, че все повече хора не приемат убиването на животни само за мода. У нас над 51 хиляди подписа бяха събрани и внесени в Народното събрание през 2018 г. с искане да се забранят фермите за кожи. 65,6% подкрепят забраната според проучване на МБМД.

 „Мълчанието на политиците е смърт за животните! Колкото повече се бави гласуването на забраната, толкова повече животни губят реален шанс да бъдат спасени от страдание и смърт в газова камера. Депутатите в Народното събрание трябва да разберат това и да свършат работата си докрай, бързо, а не да се опитват да протакат като оставят законопроекта забутан в някой шкаф да чака изтичането на мандата на Парламента. Отказваме да повярваме, че депутатите нямат капацитета да се справят с разглеждането на един толкова ясен, чист и кратък законопроект. Очевидно единственият му недостатък е, че нарушава бизнес интереса на един доста богат човек в България, срещу който никой не смее да застане.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.