1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Габриел: Няма единна позиция в ЕП по селскостопанската политика

Мария Габриел: Няма единна позиция в ЕП по селскостопанската политика

Снимка:

Над седем хиляди поправки са внесени до момента в новите законодателни предложения за ОСП

Над седем хиляди поправки са внесени до момента в новите законодателни предложения за Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 – 2020 година. Това каза за Радио „Фокус” Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП.

По думите й многото поправки говорят за това, че на този етап няма единна позиция в ЕП по селскостопанската политика и всяка страна членка ще се опита да защити своите интереси. За България първата най важна тема е искането за много силен първи стълб на директните плащания.

”Първата важна тема за нас е за много силен първи стълб директни плащания - където наистина да се сложи край на несправедливостта между старите и нови членки. Със сегашното предложение на комисията увеличението е много далече от това, което очаквахме, т.е. увеличението е с около 30%. За съжаление обаче все още разликите между стари и нови членки върху това, което получават като директни плащания на земеделските стопани, са много големи.

Проблематично за нас е новото 30%-но озеленяване. ЕК предлага 30% от директните плащания да бъдат обвързани с мерки за озеленяване или мерки за еколозиране”, поясни Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.