1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: Прехвърлянето на 20% от средствата от първи към втори стълб на ОСП не е "козметична" промяна

Мария Неделчева: Прехвърлянето на 20% от средствата от първи към втори стълб на ОСП не е "козметична" промяна

Снимка:

Общата селскостопанска политика след 2013 трябва да стимулира дpебните земеделски производители

На извънредно заседание на Комисията по земеделие и  развитие на селските райони (AGRI) в ЕП, беше разгледан докладa на Алберт Дес, координатор на ЕНП в AGRI, за бъдещите реформи в ОСП - 2014-2020. Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП (ГЕРБ), член на Комисията, изрази съгласие с предложението за удължаване на  времето за изготвянето на поправки по доклада. Крайният срок за внасянето им е 14 март, но вероятно той ще бъде удължен с оглед значимостта на сюжета, засягащ най-голямата секторна политика на ЕС.

Г-жа Неделчева заяви, че от самото начало желанието е за  засилване на ОСП, като същевременно тя бъде  опростена  и направена по-справедлива и по-уравновесена, що се отнася до съгласуването на конкурентоспособността със сигурността. "Всички ние сме съгласни, че въпросът за преразпределението на средствата в рамките на първия стълб е много чувствителен. От първостепенна важност е  да бъде намерен компромис, като се дефинират ясни и обективни критерии, за да изпратим силен сигнал на земеделците в засегнатите страни."  Тя наблегна на факта, че става дума за сигнал, адресиран към гражданите, а не към страните членки.

Мария Неделчева обърна внимание и на въпроса за административната тежест.  Тя смята, че новата ОСП след 2013 трябва да стимулира и мотивира дpебните земеделски производители и младите земеделци, да подпомага районите в затруднено географско положение. Не трябва да се  забравя и това, че в някои региони и сектори не съществува алтернатива на дадено производство. Като пример българският евродепутат  даде тютюна у нас. Г-жа Неделчева наблегна и на нуждата от предложение, което да гарантира устойчива ОСП, позволяваща на тези селскостопански производители да просъществуват.

Целият материал четете в Рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.