1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: Разликите в сумите по директните плащания за българските и гръцките земеделци ще са 20-30%

Мария Неделчева: Разликите в сумите по директните плащания за българските и гръцките земеделци ще са 20-30%

Снимка:

Дебатът за отпадане на директните плащания съществуваше в ЕП през последните няколко месеца

"След последното гласуване на Комисията по земеделие изпратихме сигнал към Съвета на министрите, че сме за запазване на директните плащания и нещо по-положително включително и за България – настояхме максимално да се намали сега съществуващата разлика при разпределение на директните плащания между старите и новите страни членки”, каза в Еврофокус евродепутатът Мария Неделчева, член на Комисията по земеделие в ЕП.

„Българският земеделец отново няма да получава колкото гръцкия напр., но сегашната разлика от 60% вече няма да съществува, защото не е справедливо. Можем да сведем тази разлика между 20 и 30%, което вече в много по-голяма степен ще отразява реалностите”, допълни тя.

„Дебатът за отпадане на директните плащания съществуваше в ЕП през последните няколко месеца. За идеята се застъпваха най-вече британските депутати. Но директните плащания са гаранция за директни доходи на нашите земеделски производители и тогава, когато секторът има нужда да се модернизира, за да почне да генерира доходи, ние имаме нужда от тези директни плащания. Тези директни плащания са израз на европейската солидарност и въпреки че сме в криза, не би било справедливо спрямо новите страни членки тези плащания да спрат сега, при положение че знаем, че ако страни като Франция и Германия имат толкова силно развито земеделие, то е защото отзад седят 30 години директни плащания”, допълни Неделчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.