1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Меморандум за изграждане на успешна политика в земеделието е резултатът от дискусия организирана от ПП „Обединени земеделци”

Меморандум за изграждане на успешна политика в земеделието е резултатът от дискусия организирана от ПП „Обединени земеделци”

Мероприятието се проведе на 02.10.2010 г.

На 02.10.2010 г. се проведе дискусия на тема: „Усъвършенстване на поземлените отношения – основа за развитието на земеделието и селските райони”, организирана от ПП „Обединени земеделци”, като част от политическа програма на съюза в областта на земеделието.

Участие в дискусията взеха представители браншовите организации и асоциации в областта на земеделието,  преподаватели от Аграрния университет в Пловдив, УНСС, Софийския университет, Аграрния колеж в Пловдив, както и експерти от СДС, ДСБ, ГЕРБ, РДП и БСДП.

Сред дискутираните въпросите, бяха тези свързани с проблемите в така съществуващите поземлените отношения, пазара на земята, възможностите за уедряване на дребните и средни земеделски стопанства, усъвършенстването на арендните отношения, както и подобряването на административното обслужване и усвояването на средства от фондовете на ЕС.

„В момента сме свидетели на безпрецедентен срив в земеделието – заяви Георги Каркъмов, зам. Председател на ПП „Обединени Земеделци” – Всеки един отрасъл на земеделието е пряко или косвено свързан с икономиката на страната. Поземлените отношения са важна част от развитието на земеделието и трябва да се работи в насока за изграждане на средни фамилни ферми, като семействата са основния фактор за развитие на земеделието.” Като основни проблеми Георги Каркъмов отбеляза: Раздробеност на структурата на поземлената собственост и на ползването на земеделските земи; Неустановена собственост върху земеделските земи /чл. 19 от ЗСПЗЗ и земи, чийто граници не са идентифицирани/; Изключително негативната възрастова структура - Само 6% са младите хора заети в земеделието, а 60 % са тези на възраст над 55 г.; Дисбаланс между голям брой дребни стопанства с частична или липсваща пазарна ориентация (под 1 ха) и малък брой (0,5% от общия брой на земеделските стопанства) едри пазарно ориентирани стопанства (над 100 ха) и малък брой на средни земеделски стопанства; Неспазване на задълженията по договорите между арендаторите и арендодателите. Договорните взаимоотношения са непълни и несъвършени; Липса на стимулиране обработването на пустеещи земи; Твърде голяма бюрокрация и централизация в управлението на поземлените отношения; Неефективно ползване на фондовете на ЕС.                                     

В края на дискусия се взе решение за създаване на Меморандум по поставените въпроси и предложения, който да може да послужи като основа за разработване на успешна политика в земеделието.

Дискусията е част от съвместна инициатива за партньорство между политическа партия „Обединени земеделци”, Българската социалдемократическа партия и Радикалдемократическата партия в България.

Целия материал вижте в рубрика Актуално на портала

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.