1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Микроби живеят 30 000 години затворени в солен кристал

Микроби живеят 30 000 години затворени в солен кристал

Изследовалите направили откритието проучвайки солни кристали от седиментна почва

Микроби оцеляха цели 30 000 години, затворени в солен кристал, като се хранили от опакованите заедно с тях микроорганизми от типа на планктона, информира "Ню сайънтист". Откритието е направено от микробиолога Браян Шуберт и колегите му от Университета на Хаваи в Маноа.

Изследовалите направили откритието проучвайки солни кристали от седиментна почва, взета от Долината на смъртта в Калифорния. Кристалите съдържали малки кухини с течност, и било установено че от нея могат да се отглеждат колонии от микроби от групата archaean. Повечето видове от тези микроби са известни с приспособеността си към екстремни условия на живот и малко от тях съществуват при нормални (от наша гледна точка) условия. Учените определиха възрастта на течността на между 22 000 и 34 000 години.

Това не е първият случай, в който са откривани микроби, оцелели дълго затворени в солен кристал. Има и обяснение за феномена на дълголетието на затворените микроби - всички кристали, от които са извлечени микроби archaean, съдържат и клетки от мъртви соленоводни планктонови микроорганизми Dunaliella. Те съдържат органичната съставка глицерол във висока концентрация. Учените считат, че той е изтекъл от клетките и микробите са живели от него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.