1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Микроорганизми преработват целулозата в бутанол

Микроорганизми преработват целулозата в бутанол

Изследователи от Тулейнския университет в Нови Орлеан откриха нов щам на бактерия

Изследователи от Тулейнския университет в Нови Орлеан откриха нов щам на бактерия, съобщи МИГнюз. Уникалността на микроорганизмите е в това, че те могат да превръщат целулозата в бутанол, който може да замени бензина като гориво. Бактериите от щама, който беше наречен "ТУ-103", могат да превръщат в бутанол отпадъци, които се състоят от целулоза, като например стари книги, вестници и други.

"Целулозата се съдържа във всички зелени растения, тя е най-разпространеният органичен материал на Земята, затова мнозина мечтаят да намерят начин за превръщането й в бутанол”, заявява един от изследователите Харшед Веланкар.

От целулозата може да се произвежда и друго биогориво – етанол, но се счита, че бутанолът в много отношения го превъзхожда.

"Биобутанолът драстично ще намали емисиите на смог във въздуха и въглероден диоксид, но и значително ще намали размера на отпадъците", заявява Дейвид Малин, член на екипа изследователи.

Преди време американски генетици успяха да изведат бактерии, които се хранят с отпадъци от селското стопанство и така могат да произвеждат по-евтин и екологично чист съвременен аналог на биогоривата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.