1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Младите фермери ще участват в заседанията по ПРСР

Младите фермери ще участват в заседанията по ПРСР

Сред поставените от младите фермери въпроси бяха възможностите за ново отваряне на Мярка 112

Представители на Националната асоциация на младите фермери в България (НАМФБ) ще участват в заседанията на работните групи по Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно на среща на представители на организацията със зам.-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева и директорът на Дирекция „Развитие на селските райони” в Министерство на земеделието и храните Демина Байрактарска. Срещата протече по предварително заявен дневен ред от 10 точки.  Сред поставените от младите фермери въпроси бяха възможностите за ново отваряне на Мярка 112 «Създаване на стопанства на млади фермери», за пренасочване на средства от други мерки по програмата, както и проблемът с проектите за създаване на разсадници за трайна насаждения по Мярка 112.

От НАМФБ категорично се разграничиха от обявената пресконференция относно проблеми с проекти по Мярка 112 «Създаване на стопанства на млади фермери», при които кандидатите, формират началния си икономически размер с разсадници за трайни насъждения и декоративни видове. Зам.-министър Преслав Борисов и изп. директор на ДФЗ Калина Илиева разясниха позицията на Управляващия орган на ПРСР – Дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ. Съгласно чл. 28, ал. 1 от Закона за посевния и посадъчен материал, физическите и юридически лица, които се занимават с такава дейност, трябва да разполагат с разрешение от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

В закона за посевния и посадъчния материал е записано, че производство и заготовката на посевен и подасъчен материал могат да извършват физически и юридически лица, получили разрешение от изпълнителния директор на ИАСАС и сключили договор с притежателя на сертификат, когато сортът е защитен. В ИАСАС се води публичен регистър на лицата, получили разрешение за производство и заготовка на посевен и посадъчен материал. Всички фермери, които са кандидатствали с проекти за разсадници по Мярка 112, са били длъжни да спазят изискванията на закона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.