1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Много въпроси около лабораторно произведеното месо са все още без отговор

Много въпроси около лабораторно произведеното месо са все още без отговор

Технологията, стояща зад месото от епруветка, не е разработена докрай

При производството на месо в лабораторни условия има все още много въпроси, които остават без отговор, смятат датски учени. Според тях компаниите, работещи в сектора, все още не разполагат с достатъчно стабилни и ефективни клетъчни линии, недобре проучени остават и хранителните разтвори.
lab meat
 
В свой доклад учените от Датския технологичен институт в Копенхаген посочват, че досега никой не е успял да създаде изкуствени мускулни влакна, които да са по-дебели от 1 милиметър. Затова и към момента все още не е възможно да се произвеждат пържоли или по-големи парчета месо, годни за печене. В същото време няма и метод, по който да се произвежда мастна тъкан, която е решаваща за естествения вид и вкус на месото.
 
В доклада се казва също така, че науката не разполага с оценка на въздействието върху околната среда, причинено от лабораторното месо. Производителите твърдят, че техните технологии пестят ресурси, но доказателствата за това не са достатъчни.
 
Технологията, стояща зад месото от епруветка, не е разработена докрай. Затова експертите смятат, че е малко вероятно изкуственото месо да се превърне скоро в сериозна конкуренция за обикновеното. По-добро бъдеще те прогнозират за комбинация от вегански заместители и лабораторно месо, която се доближава много повече до вкуса на истинското. В този случай растителните мазнини заменят животинските и подобряват усещането във вкусовите рецептори на човека. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.