1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Музей на шоколада откриха в Париж

Музей на шоколада откриха в Париж

Експозицията на музея разказва подробно за 4000-те години, през които хората обработват какаови зърна и създават различни видове шоколад

Във френската столица на булевард Бон нувел отвори врати Музей на шоколада Шоко стори (Choko Story), информира БТА, като се позова на ИТАР-ТАСС. Експозицията на музея разказва подробно за 4000-те години, през които хората обработват какаови зърна и създават различни видове шоколад. "Този продукт има огромно значение за човека. Историята на шоколада по своята продължителност отстъпва само на историята на хляба", казват създателите на музея съпрузите Ван Велде. Те вече са открили други два музея на шоколада - в белгийския град Брюж и в чешката столица Прага.

В музейните зали са представени експонати, които разказват как ацтеките са обработвали плодовете и зърната на какаото. Един от първите европейци, опитали необичайната напитка от какаови зърна, е Ернан Кортес през 1519 година на приема, организиран в негова чест от императора на ацтеките Монтесума. Христофор Колумб пък не харесал какаото - според него било горчиво. Голямо внимание е отделено и на пристигането на какаото в Европа, създаването на континента на първите твърди шоколади около 1800 година (до тогава какаото било познато само като прах и напитка).

Като експонати могат да се видят няколко статуетки, изработени от различни видове шоколад, а киносалонът предлага документални филми по темата. В края на обиколката можете да наблюдавате действията ма майстор-сладкар, който пред очите ви прави шоколад. И, разбира се, да опитате.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.