1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. На 15 юни стартира VII Международно преброяване на белия щъркел

На 15 юни стартира VII Международно преброяване на белия щъркел

Снимка:

Инициативата се организира в над 40 страни по света и се прави веднъж на всеки 10 години

На 15 юни стартира VII Международно преброяване на белия щъркел. Инициативата се организира в над 40 страни по света и се прави веднъж на всеки 10 години. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е координатор на кампанията у нас.

У нас, за да обходим всички щъркелови гнезда и да преброим всички индивиди, е необходимо да се изминат над 38 000 км и да се обиколят над 5000 населени места. Акцията се случва в две поредни лета – през 2014 и 2015 г. В нея участват представители на БДЗП и много доброволци. Тази година инициативата се подкрепя и от Изпълнителната агенция по околна среда към Министерство на околната среда и водите, които ще участват в преброяването със свои експерти и автомобили. 

Благодарение на новите технологии в VII Международно преброяване на белия щъркел вече могат да участват и граждани на всякаква възраст, включително и деца. Ако желаете да се включите и да дадете своя принос за тази голяма природозащитна кампания, може да видите подробности на сайта www.shturkel.bg

Участниците в преброяването могат да се включат и в Конкурса „Търсенето на щъркела“, в който БДЗП ще раздаде награди в четири категории: Най-много преброени гнезда, Най-подробно изследване, Най-атрактивна снимка или видео на щъркелово гнездо, Награда за спасители на гнезда. 

Белият щъркел е една от малкото едри птици, които живеят толкова близо до хората. Във вярванията на предците ни щъркелът се свързва с новото начало и с пролетта, той носи здраве и късмет на селото и на дома, където строи гнездото си, някои дори го смятат са свята птица, а според други легенди той носи децата. През първата половина на 20-ти век популацията на белия щъркел бележи голям спад в световен мащаб. Тъй като птицата е индикатор за състоянието на околната среда (качеството и наличието на влажни зони и чисти води, състоянието на земеделските земи и използването на пестициди и химикали), през 1930 г. по инициатива на Германия, стартира Международното преброяване на белия щъркел, което се прави и до днес на всеки 10 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.