1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Наблюдава се повишен интерес за подпомагане от страна на прекупвачите на ягоди и малини

Наблюдава се повишен интерес за подпомагане от страна на прекупвачите на ягоди и малини

През 2009 г. по схемата са кандидатствали с 39 производители на ягоди и малини по-малко, отколкото през 2008 г.

Подпомагането на производителите на ягоди и малини се извършва съгласно Наредба№ 6 от 2008 г. Целта на схемата е осигуряване реализация на продукцията на производителите на ягоди и малини на по-висока цена чрез субсидиране в размер на 230 евро на хектар, а за одобрените изкупвачи или първи преработватели – осигуряване на суровина за преработвателните предприятия. Лицата, които желаят да участват в Схемата за подпомагане на производителите на ягоди и малини, предназначени за преработка, ежегодно до 31 януари подават в Министерство на земеделието и храните заявление за признаване като изкупвачи или като първи преработватели.

Земеделските стопани могат да получат директни плащания за производство на ягоди и малини, предназначени за преработка, след като заявят своите площи съгласно Наредба №107. Те кандидатстват към областните РА, по местонахождение на насажденията.

През 2009 г. по схемата са кандидатствали с 39 производители на ягоди и малини по-малко, отколкото през 2008 г. Засега интересът към схемата се повишава по-скоро от страна кандидатите за изкупвачи и първи преработватели, чийто брой се е увеличил от 19 на 25. През 2009 година Министърът на земеделието и храните е одобрил по схемата 1 изкупвач и 24-ма преработватели на ягоди и малини.

Бенефициентите, кандидатствали през 2008 г., са 270 с обща площ ягоди и малини 1400 ха, като голяма част от тях са получили финансиране. Кандидатствалите през 2009 г. са 231 с обща площ 1225 ха.

Повече по темата можете да прочетете тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.