1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Над 130 са кандидатите заявили площи за подпомагане по направление „Пасторализъм” от мярка 214 на ПРСР за 2009 г

Над 130 са кандидатите заявили площи за подпомагане по направление „Пасторализъм” от мярка 214 на ПРСР за 2009 г

Кандидатите трябва да имат разрешително за паша в национален парк – „Пирин” и „Централен Балкан”

За 2009 г. цялата територия на националните паркове „Пирин” и „Централен Балкан”, в която е разрешено да се извършва паша, е заявена за подпомагане по направлението „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)” от мярка 214 от ПРСР.

Компенсаторните плащания за пасторализъм са 100 евро/ха и 110 евро/ха, когато стадото се пази от двойка каракачански кучета. Плащанията са за хектар устойчиво управлявани пасища, като се има предвид, че за изпасването на един хектар пасище, допринася една животинска единица.

Кандидатът се допуска до участие с всички животни от следните видове: говеда, овце, коне, декларирани и описани от него в „Таблицата на отглежданите животни”, които са идентифицирани съгласно правото на Европейския съюз и изискванията на българското законодателство. Одобрените за участие кандидати получават плащания на база броя на разрешените им животни в издаденото разрешително за паша от дирекциите на Национални паркове „Пирин” и „Централен Балкан” и установения брой животни.

Кандидатите трябва да имат разрешително за паша, издадено от съответната дирекция на национален парк – „Пирин” и „Централен Балкан”, да изкарват на паша най-малко 50 овце или 10 говеда, или 10 коня или комбинация от тях, но не по-малко от 10 ЖЕ/ха, да пасат животните на територията на парка поне 3 месеца в годината от май до октомври. Кандидатстването по направлението „Пасторализъм” става с Приложение за агроекологични плащания към Общо заявление за плащане на площ от 1 март до 15 май – без санкции за закъсняло подаване.

Как стопаните могат да получат помощи  по направлението „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)” от мярка 214 на ПРСР, гледайте следващата седмица в предаването за селско стопанство „АГРОФОРУМ”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.