1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби

Най-скъпият гълъб в България е закупен от Холандия за внушителната сума от 15 000 лв.

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъб. Това твърди Илиян Даменлиев – председател на Българската асоциация на гълъбовъдите на спортни гълъби (БАГСГ). По неговите думи в България няма населено място, където да не се отглеждат гълъби. „Навремето е било доста по-застъпено, сега е по-друго. Хората са по-ангажирани. Това е било масово хоби някога, когато е имало възможност за отглеждане на гълъби. Сега начинът на живот е по-различен, той става все по-труден”, счита той.

Той информира, че България е една от малкото страни в света, където с отглеждане на спортни гълъби се занимават младежи. „По света това е спорт на пенсионерите, на хората, които имат много свободно време. Тук с този спорт се занимават ученици, които не могат да си позволят такива разходи”, заяви Даменлиев.

„Ние задължаваме нашите състезатели да си ваксинират гълъбите задължително всяка година. Поне в това отношение сме застраховани от основните болести, които съществуват при птиците, най-вече псевдочумата. Конкретно в нашата организация проблемите са сведени до минимум. Принципът при нас е, че се събират гълъби от различни гълъбарници в един камион, което значи, че ако има неваксинирано ято, може да пламнат всички. През последните години се заложиха доста пари в този спорт от страна на гълъбовъдите и контролът е наистина свиреп”, поясни той. Даменлиев отбеляза, че в този спорт добрите състезатели са там, където има по-голямо количество участващи гълъбовъди и гълъби. „Може да има добър състезател от малък клуб, който да остане незабележим. Всичко опира до финансовата страна на въпроса. Състезанията са скъпи, както и провеждането им, транспорта. По-малките населени места не могат да си го позволят, има някаква такава йерархия”, смята Илиян Даменлиев.

Най-скъпият гълъб в България е закупен от Холандия за внушителната сума от 15 000 лв. Нормалната цена за един истински и качествен гълъб в България е около 1000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.