1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Намаляват кравите в община Чепеларе

Намаляват кравите в община Чепеларе

В рамките на 10 години намалението е 10 пъти

В рамките на 10 години в община Чепеларе броят на кравите е намалял почти 10 пъти. Това каза председателят на Съюза на млекопроизводителите в Чепеларе Георги Аврамов, цитиран от Агенция Фокус.

В момента броят на млекодайните животни е около 300, при 3000 през 2000 година. По думите на Аврамов няма млади хора, които да искат да се занимават с животновъдство, защото този сектор не се стимулира от държавата. „Животновъдството е обречено на гибел, късно е вече да се възроди, а и тази порода животни вече може да се зачисли като изчезващ вид”, каза Аврамов.

По думи на председателят на Съюза на млекопроизводителите фермерите купуват фураж между 50 и 60 стотинки за килограм, като изкупната цена на млякото също е 60 стотинки за литър. Така излиза, че хората нямат никаква полза да гледат животни. До края на март изкупната цена на млякото ще се понижи и ще стане 55 стотинки, тъй като винаги по това време на годината тя пада, каза още Аврамов. Ниската изкупна цена на млякото също е една от причините хората да се отказват да гледат животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.