1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Наводнени са източните райони на Чехия и Словакия

Наводнени са източните райони на Чехия и Словакия

Екипи от комуналните служби трупат чували с пясък по крайречните диги

Реки и водни басейни преляха вчера в Източночешка Моравия и в Източна Словакия. Евакуират се жителите на наводнени селища в словашкия окръг Кошице. Наводнения застрашават градовете Острава и Злин в чешката Моравско-Силезийска област, затворени са вече някои пътища в региона, съобщава в. Монитор.

Екипи от комуналните служби и спасители трупат чували с пясък по крайречните диги Най-трудно се очертава положението в Кошице, където проливните дъждове не спират вече от седмица. Тихата по принцип река Лиска е преляла и е отнесла няколко крайбрежни сгради, а има и селища, обявени за бедствени зони. Хидросъоръженията в Моравия и Източна Словакия не издържат вече водния напор.

Нещо повече - очаква се в най-скоро време ситуацията там да се влоши. Синоптиците смятат, че дъждовете ще спрат най-рано в края на седмицата. Спасителните служби в двете държави са в повишена готовност, допълва ИТАР-ТАСС. Хиляди унгарци бяха евакуирани от домовете си заради нови наводнения в страната, предаде агенция ДПА. Въпреки отслабването на валежите през последната нощ в североизточните райони на Унгария няколко реки се очаква да повишат рекордно нивото си, съобщи за агенция МТИ координаторът за борба с бедствия в района Чаба Чонт.

У нас и днес главно в часовете около и след обяд ще  се развива купеста и купестодъждовна облачност и  на много места в Западна и Централна България  ще има превалявания и гръмотевици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.