1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Най-самотното дърво в света е смърч в Нова Зеландия

Най-самотното дърво в света е смърч в Нова Зеландия

Една от теориите гласи, че е посаден в началото на ХХ век от лорд Ранфлъри

Необитаван новозеландски остров е дом на най-самотното дърво в света. Смърчът расте на остров Кембъл, а най-близкото друго дърво се намира на повече от 222 километра разстояние.
 
Никой не знае как точно този смърч се е озовал на малкия остров, намиращ се на 680 километра южно от Южния остров на Нова Зеландия. Една от теориите гласи, че е посаден в началото на ХХ век от лорд Ранфлъри, 15-тия губернатор на тогавашната британска колония, управлявал между 1901 и 1907 година. Затова дървото често е наричано и "Дървото на Ранфлъри".
 
Учените и до днес не са успели да изчислят точната възраст на смърча. Последните проби от ствола са взети преди година от австралийски професор, но той не е успял да достигне до сърцевината, за да преброи годишните кръгове. Ясно е обаче, че този екземпляр расте на хиляди километри от своята родина Северна Америка, където е разпространен по западния бряг между Аляска и Калифорния.
 
Експерти в Нова Зеландия изтъкват, че дървото всъщност е инвазивен вид и представлява заплаха за местните видове растения, тъй като би могло да произведе семена, от които да поникнат други екземпляри и да изместят околните храсти и треви. Заради историческата му стойност са склонни да го пощадят, а и досега не са открити жизнеспособни семена или издънки. 
При идеални условия смърчовете от вида Ситка могат да достигнат височина от 100 метра. На остров Кембъл обаче времето не е много подходящо, тъй като вали 325 дни в годината, а слънчевите часове са само 600. Затова и дървото не е много високо, а расте на ширина.
 
Островът е с площ от 113 квадратни километра и е обявен за природен резерват, известен в научните среди с богатата си флора и фауна. Дом е на редица видове птици, някои от които се срещат само тук. По бреговете му има и големи колонии от новозеландски морски лъвове.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.