1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Най-скъпите кокошки в света са черни

Най-скъпите кокошки в света са черни

Родина на тази порода кокошки е индонезийският остров Ява

Нещо любопитно от света на птиците. Те са черни от главата до петите в най-буквалния смисъл на думата. Перата им са черни, черни са клюновете и краката, дори езикът, кожата и месото им са черни. Заради своя цвят представителите на породата кокошки аям-чемани от Индонезия са най-скъпите в света.
 
Родина на тази порода кокошки е индонезийският остров Ява, но и там тя се среща много рядко. Чистокръвните птици се развъждат само в едно село, където местното население им придава магически сили и в миналото често ги е ползвало като жертвени животни. Първата им среща с европейци е през 20-те години на миналия век, когато са описани от нидерландски заселници, а през 1998-а Ян Стеверинк донася първите екземпляри на Стария континент.
Развъждането в Европа се оказва трудно, защото не от всяко яйце се излюпва пиле. Необходими били няколко пратки оплодени яйца, преди отглеждането на черните кокоши на Запад да стане възможно. Затова и цената на тези птици е много висока. На остров Ява една кокошка струва около 100 долара, толкова се плаща в Европа и Съединените щати и за едно младо пиле. За възрастен чистокръвен екземпляр цената достига до 2000 долара. За сравнение – една обикновена кокошка носачка струва по-малко от 15 евро.
 
Интензивният черен цвят се дължи на мутация, наречена фибромеланоза. При този феномен опциите за оцветяване са изключени още на клетъчно ниво. Учените предполагат, че при аям-чемани има една пра-кокошка, при която по прищявка на природата генът, отговорен за пигментацията, е бил хиперактивен и е засегнал целия организъм, като това се е случило преди хиляди години. Подобна хиперпигментация се среща и при други животни, черната пантера например. Месото аям-чемани наподобява това на яребица, твърдят запознати. Кокошките снасят около 80 яйца на година и са сравнително трудни за отглеждане, тъй като са много плашливи, скъпи и обичат да летят. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.