1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Необичайно високите температури събудиха част от обитателите на парка за танцуващи мечки край Белица

Необичайно високите температури събудиха част от обитателите на парка за танцуващи мечки край Белица

8 от общо 23-те обитатели водят активен живот

Необичайно високите температури през последните дни събудиха част от обитателите на парка за танцуващи мечки край Белица. 8 от общо 23-те обитатели на парка вече са излезли от хралупите си и водят активен живот. „Четири лапи” е единственият парк за танцуващи мечки на Балканския полуостров, в който са настанени животни от България и Сърбия, информира БНТ.

Пробуждането на мечките е продължителен процес – необходими са около десетина дни, за да станат активни. За всеки сезон те имат различен хранителен режим.

“В момента им се дават огромни количества марули, моркови, по-малко храни, които съдържат по-малко захар като круши, грозде и така нататък. Това започва с по 2-3 килограма първите дни и постепенно се увеличава”, заяви Васил Мадолев – ръководител на екип в парка „Четири лапи”

Разбрали, че мечките са се събудили от зимен сън в парка вече има посетители. Специалистите твърдят, че ако температурите се понижат, събудилите се мечки отново ще се върнат в хралупите си и ще излязат през пролетта. Те казаха, че единствено най-малкият обитател – 4-годишният Монти, не заспива зимен сън, защото още е малък и не може да натрупа подкожни мазнини и запаси за зимата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.