1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ню Йорк може да се сдобие с плаващ басейн, пречистващ водите на река Хъдсън

Ню Йорк може да се сдобие с плаващ басейн, пречистващ водите на река Хъдсън

Снимка:

Работният лабораторен вариант на проекта Float Lab вече се тества в реката

През лятото на 2016 г. Ню Йорк може да се сдобие с плаващ басейн, който да пречиства водите на река Хъдсън, съобщи archpaper.com.

Проектът +Pool е дело на четирима млади дизайнери и е първи по рода си. Той предвижда стените на басейна да работят като филтри, които да пречистват водите на реката. Работният лабораторен вариант на проекта Float Lab вече се тества в реката. През следващите шест месеца екипът ще анализира набраните до момента данни, за да подобри разработката си. 

До момента за изграждането на платформата са набрани 275 000 долара обществени дарения. Парите са използвани за лабораторния вариант на плаващия басейн, а за реализацията на проекта в размерите на олимпийски басейн ще са нужни около 15 млн. долара.

За тази цел екипът продава плочките, с които ще бъде облицован басейнът, на хора, които искат да ги кръстят на себе си. Общият им брой е около 70 000. Ако идеята събере достатъчно почитатели, басейнът ще представлява плаваща мозайка с имената на дарителите, обясняват от екипа.

За момента все още не е избрано мястото по реката, на което плаващият басейн ще бъде пуснат по вода. Създателите на проекта имат работа и по редица други административни изисквания за реализацията му, но въпреки това смятат, че са достатъчно близо до целта. Започнахме с проста идея между приятели, но тя вече нарасна до нещо много по-голямо, обяснява Арчи Коутс, един от създателите на +Pool.

 

Етикети Ню Йорк, Хъдсън, +Pool
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.