1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нова технология използва свински тор, за да произвежда електричество

Нова технология използва свински тор, за да произвежда електричество

Инсталацията намалява емисиите на парникови CO2 газове с 5000 тона годишно

Нова технология използва свински тор, за да произвежда електричество. Проектът на изследователи от Университета Дюк и компанията Дюк Енерджи от САЩ е бил подкрепен от Google, който инвестира във високотехнологични решения за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Пилотната инсталация на стойност $1,2 милиона вече действа във фермата Рей Лойд с 9000 прасета, разположена северозападно от Ядкинвил, Северна Каролина. Системата е изградена по стандартна технология с “отворен код” – това означава, че други производители могат да вземат технологията като основа и да я надстроят според нуждите си, пише greentech.bg.

Инсталацията се състои от закрит метанов реактор и резервоар за газ над него. Метанът, образуван от свинския тор, се събира в пластмасовия резервоар над реактора. След това метанът изгаря в реактора, като енергията от него задвижва турбина, която произвежда електричество.

Твърди се, че енергията, генерирана от подобна система, може да осигури захранване с електричество на 35 къщи. Освен това технологията намалява емисиите на парникови CO2 газове с 5000 тона годишно.

Пилотният проект за производство на електроенергия от свински тор може да послужи и като модел за други свинеферми, които са склонни да контролират отпадъците, да намалят вредните емисии и да подобрят качеството на въздуха и водите. Това е още една привлекателна технология за възобновяема енергия, която отговаря на екологичните стандарти в Северна Каролина.

Duke University и Duke Energy работят по проекта вече три години, като разчитат и на допълнително финансиране от министерствата на земеделието и околната среда. През първите 10 години от експлоатацията, поддръжката на системата ще се осъществява от разработчиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.