1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нови технологични тенденции в товарните превози, които ще видим на TRUCK EXPO 2021

Нови технологични тенденции в товарните превози, които ще видим на TRUCK EXPO 2021

Нови технологии вече преоформят сектора на товарните превози. Отговорът, който автомобилните производители дадоха на предизвикателствата от пандемията, е изцяло технологичен, създавайки нови стандарти за работа и сигурност на услугите. Ето три глобални тенденции, които собствениците и операторите на камиони, автобуси, лекотоварни и специализирани автомобили ще могат да видят на TRUCK EXPO 2021 – от 10-ти до 12-ти юни в Пловдив.

1. Интелигентни технологии

Ефективността на пътуването на дълги разстояния е във фокуса на всички водещи автомобилни производители. DAF представи своето виждане за бъдещето на безопасността и ще покаже на изложението обновената си система за следене на дистанцията и за аварийно спиране AEBS-3. Тя разширява обхвата на радарния асистент до 250 м. и поведението на камиона, е далеч по-добро. Освен компютърно наблюдение на осевото натоварване, флагманът на марката за международен транспорт XF 480 FT SSC, е оборудван с 2 необслужваеми акумулатора, чийто живот е до 6 пъти по-дълъг от стандартните, а специална инфосистема следи за тяхното напрежение, ток и температура. GPS базирана система следи топографията, друга – поддържа пътната лента, трета отчита налягането в гумите, а четвърта и пета наблюдават поведението на другите участници в движението и нуждата от аварийно спиране. Такива системи имат място и в камиони със специфично предназначение, като премиерният самосвал за смесени терени на DAF с олекотено шаси - CF 480 FAD, маневреният CF 430 FAW за градско строителство, CF 480 FAT за специализиран превоз на контейнери и малкият голям камион за дистрибуция – LF 290 FA 18t. - със 7-метров олекотен фургон и падащ борд. Мercedes-Benz също демонстрира ново ниво на комфорт при шофиране, работа и управление. На TRUCK EXPO 2021 Actros 1851 LS – Big Space представя широк обхват серийно оборудване за безопасност, включително петото поколение Active Brake Assist, асистент за регулиране на стабилността, асистент за регистриране на умората на водача и т.н. За разглеждане и тест на разположение на посетителите ще бъдат още Actros F 1845 LSnRL – Stream Space, който ще видим за първи път в България, Actros 1845 LS – Giga Space, Arocs 4145 K, Атего 1223 L, както и богата гама от лекотоварните автомобили на марката.

TREXP

2. Анализ на данни

Анализът на данни e вторият важен тренд, който ще следим в следващите месеци. Все повече ръководители на автомобилни и транспортни компании са убедени, че обобщените данни за товарите, функционирането на машините на пътя и маршрутите, могат да се използват за промяна на индустрията и развитието на сектора като цяло.  Днес те подобряват работата на флота, като по този начин пестят време и пари, но могат да подпомагат и за безопасното шофиране. Една от компаниите, които успешно прилага този модел, е шведският производител SCANIA, който базира голяма част от подобренията в конструкцията, технологиите на задвижване и оборудването на своите камиони, на анализ на данните. Пример за това е тежковозният влекач 730 S за товари до 250 тона, който SCANIA ще покаже на TRUCK EXPO от 10-ти до 12-ти юни. Камионът е известен в бранша като един от най-мощните и икономични товарни автомобили, с редица подобрения в горивната ефективност на двигателя, които намаляват влиянието му върху околната среда и разхода на гориво с 5%. Върху прецизен анализ на данни са разработени и другите експонати, които компанията ще представи на изложението: SCANIA G 370 за дистрибуция на товари до 26 000 кг., с хладилен фургон LAMBERET XL-Y, 650 S влекач, General Cargo и G 450 B10x4*6NA  Бетон миксер  IMER  12куб. м.

TREX

3. Електричеството „превзема” камионите

Електрическите камиони си проправят път към товарната индустрия. Пробегът им вече постига достатъчно добри параметри, така че при нарастващите разходи за гориво, все повече собственици поглеждат към електрическия сегмент в товарния и в тежкотоварния автомобилен транспорт. Електрическите камиони не само пестят пари на собствениците в дългосрочен план, но са по-чисти и безшумни, което е особено важно при опериране в градска среда. С началото на продажбите през тази година на три нови изцяло електрически модела тежкотоварни автомобили, Volvo Trucks допълни гамата си за устойчиви градски превози. Електрическите Volvo FH и Volvo FM са предназначени за градска дистрибуция и регионални превози, а новия Volvo FMX – за строителни транспортни операции. На TRUCK EXPO все още няма да видим електрифицираните модели, които ще дойдат в Европа през втората половина на 2022 г., но компанията ще покаже най-новите модели и оборудване на техните еквиваленти на дизелово или алтернативно гориво.

Електрическият сегмент на изложението, може да се похвали с премиера при лекотоварните автомобили.  За първи път в България Мercedes-Benz ще представи електрическият eSprinter 312, с товарен обем 11м3. Приложенията и плюсовете му са толкова много,  че сме нетърпеливи да видим реакцията на професионалната публика, бизнеса и почитателите на удобните, чисти и безшумни решения за градска дистрибуция.

От 10-ти до 12-ти юни TRUCK EXPO 2021 ще отвори врати в Международния панаир – Пловдив. Входът е свободен, след регистрация: https://truckexpo.eu/visitors/registration.html

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.