1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ново първично огнище на птичи грип в Поморие

Ново първично огнище на птичи грип в Поморие

В Бургас се проведе превантивна експертна среща

Ново първично огнище на птичи грип край морето. Този път е открит мъртъв лебед в Поморие. Това потвърдиха от Областната дирекция по „Безопасност на храните”. Заради петия случай на болна дива птица, в Бургас се проведе превантивна  експертна среща.
 

След откритите болни диви птици край село Проход в Община Средец, а след това край Приморско, в Черноморец и Бургас, положителен резултат на щама отчетоха и тестовете от мъртва птица, открита в Поморие. Около Бургас зимуват повече от 100 хиляди водолюбиви птици, и според експертите е важно достъп им до домашните животни да бъде ограничен. Много от мъртвите или бедстващи птици край бургаските езера може да не са болни, смятат експертите. Но въпреки желанието ни да ги спасим, не трябва да ги доближаваме.
 
Освен че не трябва да пипаме бедстващи птици, експерти напомнят за важните хигиенни навици.
 
Част от мерките за предпазване от заразата са информирането на населението. Особено това, което живее в крайните ромски квартали, където миналата година имаше случай на заразено семейство, консумирало сготвена мъртва патица намерена по брега на езерото Вая.

Въпреки че огнищата са първични и все още няма повишена смъртност на птиците,  ситуацията стриктно се следи от всички орнитолози в региона. За мъртви птици са предупредени и горските инспектори, които също алармират за повишено внимание. Инкубационният период на птичия грип е от 3 до 5 дни, при дивите птици се развива много бързо. 

Инспекторите напомнят, че ловът на пернати вече е официално забранен. Разрешеният касае единствено видовете гълъб хралупар и горски бекас. Няма доказателства обаче, че вирусът може да оцелее в месо, подложено на термична обработка.

Автор: Елена Танева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.