1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нужни са подобрения в схемата за плащания по Общата селскостопанска политика на ЕС

Нужни са подобрения в схемата за плащания по Общата селскостопанска политика на ЕС

Това са заключенията от доклад на Европейската сметна палата

Нужни са подобрения в схемата за плащания по Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Това са заключенията от доклад на Европейската сметна палата, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Според доклада на Европейската сметна палата Схемата за единно плащане (СЕП) е допринесла за повишаването на доходите на земеделските производители, както и за поддържането на земята в добро екологично състояние. Въпреки това обаче проучването сочи, че прилагането й е съпроводено с редица съмнителни практики.

Основните критики в доклада са свързани с определянето на бенефициентите по схемата. Според заключенията системата е позволила на лица, които не извършват или извършват незначителна земеделска дейност, да се възползват от плащанията.

Друг проблем, който отчита Сметната палата, са условията за отпускане на финансова помощ, които в някои случаи са твърде ограничителни и възпрепятстват навлизането на нови земеделски производители.

Липсата на пряка връзка между помощта по схемата и разходите на земеделските стопани за поддържането на земята в добро екологично състояние е друг проблем, отбелязан в доклада. Институцията препоръчва освен това да се вземат предвид разходите по дейностите, които допринасят за опазването на околната среда.

Според доклада изчисляването на правата за получаване на плащания трябва да става според конкретните условия за земеделие в различните региони на ЕС, за да се постигне по-добро разпределение на помощта по схемата между земеделските производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.