1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Обединени земеделци почетоха паметта на д-р Г. М. Димитров

Обединени земеделци почетоха паметта на д-р Г. М. Димитров

На 29 ноември 2018 г. се навършиха 46 години от кончината на земеделския водач, далновиден политик и демократ

“Днес отдаваме почит пред делото и паметта на един велик българин, убеден републиканец, демократ и земеделски водач – д-р Г. М. Димитров. Име, което остави дълбоки следи в историята на земеделското движение в България. Докторът остана верен последовател на земеделските принципи и идеали и на Земеделския съюз, на който той посвети живота си.
Неговата богата житейска история - повече от 40 години активна политическа дейност в България и извън страната, е посветена на каузата на Земеделското движение, на каузата за изграждане на една независима, свободна и демократична България.” Това заяви председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева на панихида, отслужена на 29 ноември 2017 г. в столичния храм „Св. Седмочисленици”, по повод 46 години от кончината на д-р Г. М. Димитров.

Гост на възпоменателното събитие, организирано от ПП Обединени земеделци, бе заместник-посланикът на САЩ у нас Джъстин Фридман. Да почетат паметта на д-р Г. М. Димитров в храма дойдоха членове на Националното ръководство на партията, председателят на СДС Румен Христов, председателите на БДФ - Жаклин Толева, на БНД - доц. Борислав Великов, на БСДП Йордан Нихризов  и зам.-председателят на ПП “Никола Петков” Борислав Алексиев. Тук бяха също председателят на Държавна агенция “Архиви” доц. Михаил Груев, историкът Стоян Райчевски. Събитието уважи и зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов. На панихидата присъстваха земеделци от организациите на Обединени земеделци в София и Пазарджик, симпатизанти и граждани. 

“Най-много в д-р Г. М. Димитров ме впечатлява отдадеността му към демокрацията. За него тя не е игра, в която победителят обира лаврите, а постоянен стремеж народът да бъде разбран и представляван.
България е благословена, защото имате лидери като Г. М. Димитров, които и в най-тежките времена остават верни на принципите си.”, заяви в обръщението си заместник-посланикът на САЩ у нас г-н Джъстин Фридман.

В своето слово Петя Ставрева изтъкна, че като далновиден политик д-р Г. М. Димитров подкрепя създаването на Европейския съюз. На едно от първите заседания на Съвета на Европа по настояване на българския земеделски водач се гласува резолюция да бъдат оставени празни столове за бъдещите депутати от поробените от комунистите страни от Източна Европа, когато те бъдат освободени.
Друга негова инициатива е  организирането през 1951 г. на българската рота в НАТО, която просъществува до 1964 г. Именно по този начин България дава своя принос в борбата срещу тоталитарния терор и режими в Източна Европа, каза Петя Ставрева.

Днес сме в навечерието на европейски и местни избори, които са знакови за посоката на развитие както на Европа, така и на България, каза още Петя Ставрева. Тя призова партиите от демократичното пространство да покажат, че съединението прави силата и да не позволяват страната да се отклони  от европейския път. В големият дебат за бъдещето на стария континент трябва да поставим националните приоритети в европейския дневен ред, каза лидерът на Обединени земеделци.

“Д-р Г. М. Димитров остави диря в развитието на българското земеделско движение. Това е човек, от когото ние се учим”, заяви от своя страна председателят на СДС Румен Христов.
Той изрази съгласие със заявеното от Петя Ставрева и каза, че десницата действително има нужда от общи действия, които, по думите му, в предстоящите евроизбори ще бъдат изключително важни.
Политик като д-р Г. М. Димитров - проевропейски настроен, човек, предвидил влизането ни в ЕС и НАТО, е наш пътеводител. Нека се поучим от делото му и да намерим допирните точки, за да бъдем отново заедно”, каза още Румен Христов.

След панихидата земеделците и гостите поднесоха венци и цветя пред паметника на  д-р Г. М. Димитров, който се намира в градинката пред храма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.