1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Обединени земеделци почетоха жертвите на комунизма

Обединени земеделци почетоха жертвите на комунизма

Председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева,  представители на националното ръководство и на столичната организация на партията се поклониха пред жертвите на червения терор и поднесоха цветя на Мемориала в градинката до НДК.

„На 1 февруари – Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, свеждаме глави пред мъчениците, за да покажем, че паметта е жива и истината за минало на тоталитарната държава не трябва и не може да бъде потулено!

Днес се навършват 77 години от разстрела на министри, народни представители, генерали и старши офицери, осъдени от кървавия Народен съд. Затова ние, от Обединени земеделци, настояваме позорните факти от времето на социализма да имат обективен прочит и белите петна в българската история да бъдат изтрити”, каза председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева.

От Обединени земеделци призоваваме хората да казват на висок глас истината за репресиите срещу земеделците, срещу демократите, срещу инакомислещите политици и интелектуалци, за гоненията срещу църквата, подчерта тя.                                                                              

Днес се отдаваме почит на страдалците, които никога няма да бъдат забравени. Споменът за тях ни задължава да извадим на светло истината за репресиите, за гоненията, за потъпкването на човешкия дух и достойнство – все позорни факти от времето на червения режим!

Само така ще спрем подмяната на истината за режима, която продължава и днес. Тази истина е необходима на младите поколения българи и на цялото ни обществото, за да не позволяваме нови посегателства срещу свободата и демократичния път на развитие на България, каза Петя Ставрева.

Време е черните страници на комунистическите репресии да бъдат прочетени докрай от обществото, защото мракът ражда задкулисие. Не трябва да позволяваме сянката на комунизма да подкопава устоите на демокрацията.

Аз днес съм тук, за да се поклоня и пред паметта и на моя дядо – земеделецът Иван Янакиев, както и пред хилядите последователи на земеделските апостоли Александър Стамболийски, Никола Петков, д-р Г. М. Димитров, каза председателя на Обединени земеделци.

Наш дълг и отговорност е да пазим жив спомена за тези мъченици  и да изпълним техния завет за свободна, независима и демократична България, посочи тя.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.