1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Обсъдиха Програмата за развитие на селските райони с кметове

Обсъдиха Програмата за развитие на селските райони с кметове

Местните власти искат ефективно усвояване на средствата и скъсяване на сроковете по проекти

Едва 7% от договорените евросредства за програмния период 2007–2013 г. са изплатени по Програмата за развитие на селските райони, заяви в изложението си по време на годишна среща на местните власти в „Албена” Дора Янкова, председател на УС на Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ).

За една година се направиха положителни промени по отношение на ПРСР. Постигна се по-високо авансово плащане, облекчиха се условията, но редица трудности остават, посочи още Дора Янкова. В изложението си пред кметове, министри и президента Георги Първанов тя изреди проблемите, с които се сблъскват общините в работата си по програмата. Бюрократизиране на правилата по европроектите, вкарване на редица порочни практики, разминаване между указанията за бенефициентите – това са част от реално констатираните пречки. Не на последно място стоят и фактори като въвеждане на правила със задна дата или пък неспазване на срокове за изплащане от управляващите органи. Извън всичко това общините, работещи по проекти, подлежат на чести проверки от различни институции, които понякога сами по себе си противоречат. Така за контролните органи трябва да се отдели от и без това вече оскъдния общински персонал, посочи Дора Янкова. По думите й от договорените 35% от европейски пари, реално са изплатени едва 7 на сто.

Проблемите по работата на Програмата за развитие на селските райони бяха изложени и пред министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов на извънредна среща по време на форума в „Албена”. Кметовете посочиха като първи стъпки към ефективна работа скъсяване на сроковете и промяна в някои нормативни документи. Министър Найденов увери присъстващите, че усилията са насочени към отпушване на всички възможности за получаване на европейски пари и призова към по-голяма активност на кметовете в дискусиите, за да се чува гласът на българските общини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.