1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Общата политика в областта на рибарството обсъдиха на среща представители на ИАРА и посолството на Холандия

Общата политика в областта на рибарството обсъдиха на среща представители на ИАРА и посолството на Холандия

Основната цел на предвидената реформа в ОПР е постигане на устойчиво развитие на сектор „Рибарство”

Зелената книга за реформа на Общата политика в областта на рибарството /ОПР/ обсъдиха на среща представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и г-н Херман Ван Висен, съветник по земеделие и прехрана в посолството на Кралство Нидерландия.  При откриването на срещата изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури г-н Явор Недев, заяви, че се надява с общи усилия на страните-членки на ЕС през 2013 г. да има успешно реформирана Обща политика по рибарство.

Основната цел на предвидената реформа в ОПР е постигане на устойчиво развитие на сектор „Рибарство” чрез отговорен риболов и опазване на рибните ресурси, осигуряване на добър жизнен стандарт за рибарската общност, организация на пазара на продукти от риболов и аквакултурно производство, както и обезпечаване достатъчното предлагане на рибни продукти на достъпни цени. По време на срещата се подчерта, че пазарът на риба и рибни продукти в ЕС е силно свит и ограничителните мерки спрямо улова на определен вид риба засилват тази негативна тенденция. Участниците изразиха мнение, че е необходимо да се даде свобода на сектора, но същевременно и повече отговорности. В тази връзка беше обсъдена и наложената ограничителна квота за улов на калкан за България и Румъния, която поставя двете страни в ограничени условия за достъп до ресурс в сравнение с останалите страни в Черноморския басейн, които по обясними причини нямат задължения към ЕС.

Елиза Дилова, директор на Дирекция “Европейски фонд за рибарство” представи пред г-н Херман Ван Висен, състоянието и изпълнението на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Тя заяви, че съгласно Индикативната годишна работна програма за 2010 г., Управляващият орган предвижда съвсем скоро стартирането на още 10 нови  мерки от Оперативната програма.

На срещата двете страни се договориха за сътрудничество и подкрепа в модернизацията на българските рибарски пристанища, както и за развитие на рибния бранш и търговията с риба и рибни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.