1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Общо 73 мъртви египетски лешояди са регистрирани за периода от 1997 до 2015 г.

Общо 73 мъртви египетски лешояди са регистрирани за периода от 1997 до 2015 г.

Снимка:

При 57% от случаите човешките дейности са основна причина за смъртността

Общо 73 мъртви египетски лешояди са регистрирани за периода от 1997 до 2015 г., като предизвиканите от човека причини за смърт са по-чести (57%) от естествените причини (18%). Това показва оценката на смъртността на египетския лешояд в България и Гърция.

Най-често срещаната причина за смъртност при лешоядите, предизвикана от човека, е отравянето (86%), следвана от прякото преследване (8%) и от токов удар (6%). Най-честите естествени причини за смърт са вследствие на хищници (36%) и на влошено здравословно състояние (27%).

Анализът на случаите на смърт при египетските лешояди през последните няколко години (2012-2015) отново показва по-висока честота на предизвикана от човека смъртност (39%) в сравнение с естествените причини (29%). Съотношението на естествените причини изглежда относително по-високо, отколкото в периода след 1997 г., вероятно заради по-интензивното наблюдение на гнездата на египетските лешояди (в рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“), което позволи откриването на повече мъртви малки.

Анализът по възрастови групи показва, че 85% от случаите на смъртност при възрастните и непълно-възрастните индивиди се дължат на човешки дейности, докато при малките в гнездото и младите птици основна причина за смъртност са естествени фактори (52%) и влиянието на човешкия фактор е сравнително слабо (5%).

Като цяло анализът за посочения период в България и Гърция показва сходни стойности на причините за смъртност в двете страни, като основната причина е отравянето  (през периода 2012 – 2015 г. има повече случаи на отравяне в Гърция), въпреки че има и известни специфики като например повече доказателства за пряко преследване в България, докато такива случаи в Гърция не са регистрирани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.