1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Очакват се много високи добиви от царевицата и слънчогледа

Очакват се много високи добиви от царевицата и слънчогледа

В предаването АГРОФОРУМ ще ви заведем на опитни полета с различна селекция при пролетните култури

Предаването стартира с едно от важните събития в агробизнеса – традиционното международно изложение „Селското стопанство и всичко за него” в Добрич. Тази година в неговото 18-то издание взеха участие над 200 фирми, сред които и 50 представители на чужди компании. Форумът беше открит с празнична програма в присъствието на зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова.

Изложението в Добрич представи нови машини и технологии, които улесняват работата на фермерите и правят производството им по-ефективно. Затова и голяма част от стопаните решиха да инвестират в системи за прецизно земеделие. С тях се пестят време, гориво, труд, семена и препарати. Това каза за АГРОФОРУМ Калоян Куманов – маркетинг мениджър в „НИК”.

В рамките на изложението в Добрич бяха демонстрирани български почвообработващи машини с нова концепция. Подобренията ще позволят по-лесна и удобна работа, както и по-добра ремонтопригодност. За новите разработки на инженерите на „Раломекс” разказва инж. Рашид Узунов – член на съвета на директорите на предприятието за производство на агротехника в гр. Завет.

Високодобивни френски хибриди  царевица и слънчоглед на „Еуралис семена” бяха представени на опитни полета край с. Горна Митрополия. Опитите са заложени от земеделския производител Светла Стоянова, която смята, че тази година ще прибере 350-400 кг/дка от слънчогледа и над 1000 кг/дка от царевицата. Очаква се тази модерна селекция ще донесе добри икономически резултати на зърнопроизводителите. Таня Петкова – продуктов и технически мениждър в семенарската компания високо оцени опитните полета на Светла Стоянова и прогнозира кои ще са най-печелившите хибриди. 

Многократно в Агрофорум сме ви представяли печелившата технология за отглеждането на рапицата. Много е важно да не пропуснете някое от задължителните мероприятия, защото в противен случай няма да получите желаните добиви. Ранното освобождаване на рапицата от плевелите е много важно условие за доброто развитие на културата. Дали хербицидът Пантера е точното решение за унищожаване на плевелите при рапицата и кои са другите продукти, които ще ви гарантират отлични посеви с маслодайната култура – отговорите тази седмица от предаването агрофорум.

Земеделски производители от цяла България посетиха опитни полета с царевица и слънчоглед на „Лимагрейн”, разположени в окръг Кълъраш в съседна Румъния. Там видяха утвърдени хибриди, както и нова селекция на семенарската компания. „Целта на посещението ни тук е да покажем на българските производители, че царевицата и слънчогледът на „Лимагрейн” се представят еднакво добре както в Румъния, така и у нас”, заяви Венера Данчовска от семенарската компания. Условията в румънския окръг Кълъраш са сходни с тези в Северна България. Освен това фермерите имаха възможност да обменят впечатления и земеделски опит. Заедно с търговските мениджъри на LG, производителите се спряха поотделно на всеки представен на полето хибрид царевица и слънчоглед и успяха да направят сравнение със собствените си посеви.

Видеоанонсът на предаването може да видите ТУК .

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.