1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ОЛАФ разследва двойно повече измами с пари за селското стопанство в България

ОЛАФ разследва двойно повече измами с пари за селското стопанство в България

От службата засега не коментират данните и не ги сравняват с тези за останалите страни от ЕС

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в момента разследва над два пъти повече злоупотреби с европейски пари за селското стопанство у нас, отколкото през 2009 г., когато България стана еврошампион в тази област. Това показват данните, предоставени от службата на БНР.

Общо 64 са активните разследвания на ОЛАФ за измами и злоупотреби с пари за селското стопанство в България. Към това се включват парите за земеделски субсидии и за развитие на селските райони, както и предприсъединителната програма САПАРД. Към края на 2009 г. активните разследвания за измами в тази област у нас бяха 26 при общо 32 в целия Европейски съюз. Скоро и Европейският парламент изрази дълбоката си загриженост за процента измами в България по САПАРД.

Тогава България за втора поредна година беше и страната с най-голям общ брой разследвания в различните области – 68. Днес те са още повече – 85. След селското стопанство се подреждат структурните фондове, от които държавата получава пари за регионално развитие, околна среда, конкурентоспособност и развитие на човешките ресурси. Водят се активни следствени действия по 9 случая, 24 други са в процес на оценка дали има достатъчно данни за разследване.

От ОЛАФ засега не коментират данните и не ги сравняват с тези за останалите страни от ЕС. От службата ще направят това след около два месеца, когато ще оповестят годишния си доклад за измамите и злоупотребите с европейски средства.

Междувременно, противно на съмненията на наши и чужди политици, от ОЛАФ съобщиха, че в момента не водят разследвания и не разглеждат сигнали за злоупотреби с парите, отпуснати като компенсация за затварянето на блокове в АЕЦ "Козлодуй", отбелязват от Националното радио.

По време на посещение в България в началото на годината еврокомисарят за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите Алгирдас Шемета заяви, че страната полага много сериозни усилия, за да се справи с измамите, но все още съществуват известни проблеми. Голяма част от тях са свързани със съдебното приключване на делата по разследвания на Европейската служба за борба с измамите. Това създава среда, която подпомага хората, склонни да извършат измами, заяви Шемета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.