1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Осъдиха условно фермер от Девинско за злоупотреби с европейски субсидии за земеделие

Осъдиха условно фермер от Девинско за злоупотреби с европейски субсидии за земеделие

В момента са образувани още няколко досъдебни производства

За злоупотреби с европейски субсидии за земеделие на 1,5 години лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок беше осъден фермер от девинското село Кестен. Това съобщи  окръжният прокурор на Смолян Даниела Ангелова, предаде Агенция "Фокус".

Мъжът с инициали А.У. бе признат за виновен от Окръжен съд – Смолян в това, че в периода от 18 февруари 2008 г. до 31.12.2009 г. в село Кестен, при условията на продължаващо престъпление, не е използвал по предназначение получените финансови средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз - Европейския Фонд за гарантиране на земеделието и Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони в размер на 3537.93 лева.

Мъжът е получил субсидиите на базата на общи заявления за плащане на площ за 2007 г. към Държавен фонд “Земеделие”, които са средства по Европейски програми: „Схемата за единно плащане на площ” /СЕПП/ - 1549.65лева, „Схема за Национални доплащания” /СНД/ - 45.48 лева, „Схема за подпомагане на не облагодетелствани райони от планински тип” – 1942.80 лв., с които средства е следвало да поддържа заявените от него и включени в общите заявления за плащане на площ за 2007 г. и 2008 г. обработваеми земеделски площи, в землището на село Кестен, в добро земеделско стопанство и екологично състояние, а в действителност не е използвал средствата по предназначение.

Ангелова обясни, че това е добра присъда за злоупотреби с фондовете на ЕС. Окръжният прокурор каза още, че това е второ подобно дело от началото на годината, като преди около 2 месеца по същия начин бе осъден и пенсионер от село Мугла, който също е злоупотребил със средствата за подпомагане на фермерството. Ангелова каза още, че в момента са образувани още няколко досъдебни производства за злоупотреби с евросредства по същите схеми и програми, като става дума за средства от европейските фондове, които не са употребени по предназначение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.