1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Откриват ловния сезон за пернат дивеч на 13-ти август

Откриват ловния сезон за пернат дивеч на 13-ти август

Ловуването се извършва само с писмени разрешения, издадени от директорите на държавните горски и ловни стопанства за ловностопанските райони

Откриването на ловен сезон 2011 ще бъде на 13-ти август, събота, пише в заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Бисер Дачев. Както всяка година се започва с лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, съобщава Дарик радио.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения, издадени от директорите на държавните горски и ловни стопанства за ловностопанските райони. Те могат също да бъдат издадени от специалистите по лова към юридическите лица, сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци и от председателя на съответната ловна дружина за предоставения й ловностопански район. В разрешението за ловуване се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя и участниците в лова при групов лов, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч.

Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец, за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е лова на- пъдпъдъци до 15 бр.; на гривяк, гълъби, гургулица, гугутка - до 10 бр.; на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр.

Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки, и други забранени средства, и методи за ловуване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.