1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пълният генетичен код на царевицата е разкрит

Пълният генетичен код на царевицата е разкрит

Откритието обещава да ускори развитието на по-високи реколтови разновидности царевица

Американски учени са разкрили пълния генетичен код на царевицата – откритие, което обещава да ускори развитието на по-високи реколтови разновидности на една от най-важните зърнени храни в света, предаде АФП.

Царевицата е третата най-разпространена зърнена култура в света след ориза и соргото, според учените. Напредъкът в добива й може да означава съществени стъпки по посока изхранване на нарастващото население на света в битката с климатичните промени. Екипът от 150 експерти, ръководен от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, щата Мисури съобщава че са идентифицирали около 32 000 ДНК поредици, или гени, в 10-те хромозоми, които съставляват генома на царевицата, най-голямото количество от всички растения, изучавани досега. За сравнение, човешкият геном съдържа 20 000 гена, разпределени в 23 хромозоми.

Генетичният код на царевицата съдържа около 2,3 милиарда основи на ДНК, представени с буквите T, C, G и А. Човешкият генетичен код е не много по-голям с близо 2,9 милиарда. След като се сблъскали с огромни проблеми за установяване на точния ред на буквите, изследователите открили, че около 85 % от последователностите се повтарят. Тяхната функция, ако последователните повторения не са случайни, е неизвестна на този етап, признават учените. Изследването започнало през 2005, е на стойност 29,5 милиона долара и е финансиран от Фондацията "National Science" и американските министерства за селско стопанство и енергетика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.