1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Петдесет лева е цената на едно щраусово яйце в България

Петдесет лева е цената на едно щраусово яйце в България

Щраусовите яйца тежат средно 1,3-1,5 кг.

Щраусовите яйца тежат средно 1,3-1,5 кг., като теглато им зависи много от пашата. Сега все още тревата не е хранителна и средните яйца са около 1,4 кг. Не съм мерила диаметъра на яйцето, но то е огромно. Това твърди Елмира Димитрова, собственик на щраусова ферма в гр. Долна баня предаде Агенция “Фокус”. Тя  поясни, че щраусите са тревопасни животни и не консумират никакво месо. „Представете си една голяма кокошка – щраусите ядат пшеница, ечемик, овес. За разлика обаче от кокошките и пуйките, на щраусите нищо не им се мели и те си приемат храната на зрънца. На ден не изяждат повече от 1-1,5 кг. фураж, както и паша”, заяви Димитрова. Според нея, основните видове, които са разпространени в XXI век, са австралийският щраус, който стига до 2 метра и черният африкански щраус, който стига до 3 метра.

„Най-високият ни щраус е 2,88 метра, защото има обратен на възходящия ред, щраусите започват да се снишават при домашни условия, като дори започват да се опитомяват. След като не осигуряват храната си самостоятелно, в пустинята в Африка те трябва да мигрират на много дълги разстояния, за да си набавят необходимото количество храна за деня, при тях се наблюдава намаление на ръста в домашни условия. Затова с 12 см са по-малки от нормалните видове, които стигат до 3 метра в естествени условия. Казва се породата черен африкански щраус, защото мъжкият е с черно оперение след година и половина като влезе в пубертет, а женските са сиви, приличат на австралийския щраус, при който няма разлика между мъжкия и женския”, коментира Димитрова. Младите женски през десет дни снасят по едно яйце. „Като станат на шест-седем години ще започнат да снасят през ден, тъй като щраусът живее средно 70 години, а всяка година се увеличава яйценосенето”, каза Димитрова. Тя отбеляза, че щраусовото яйце струва 50 лв., тъй като се равнява на 25-30 кокоши яйца със среден размер. „Спокойно шест-седем души могат да се нахранят с едно яйце. Ние предлагаме гарниран омлет с катък, който е много вкусен – с кисело мляко и счукано сирене вътре, по този начин става едно чудесно великденско ядене”, допълни Димитрова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.