1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пламен Георгиев: Решаването на ежедневните проблеми може да стане единствено и само чрез сдружаване

Пламен Георгиев: Решаването на ежедневните проблеми може да стане единствено и само чрез сдружаване

Пламен Георгиев зърнопроизводител
Снимка:
Пламен Георгиев зърнопроизводител

Учредиха Регионален фермерски съюз в Стражица

Близо 20 земеделски производители от Стражица учредиха „Регионално фермерско сдружение-Стражица“, като интересът към него продължава. В учредителното събрание взеха участие зърнопроизводители и животновъди от региона, както и собствениците на две от най-мощните земеделски фирми в Стражишко. Форума уважиха представители на местната власт и на Областна служба „Земеделие“ .

Един от инициаторите – зърнопроизводителката Елка Тодорова подчерта нуждата от сдружаване на земеделските стопани. „Нашата идея е да направим сдружение, за да можем колективно да участваме в национални асоциации. За нас е проблем комасирането на земята заради несъвършенствата на закона. Комасацията на земята е един от важните фактори, за да развиваме съвременно земеделие. Липсата на доброволни споразумения за комасиране на земята е пречката, за да изпълним условия за новия програмен период - ротация на култури, торене, пръскане. Трябва да имаме постоянство по отношение на парцелите.“

Пламен Георгиев е един от големите зърнопроизводители в региона. Фирмата му стопанисва 39 хил. декара в землището на села в общините Стражица, Павликени и Полски Тръмбеш и търгува със зърнени продукти. Убеден е, че земеделските производители са по-силни и могат по-успешно да решават проблемите си, когато са сдружени. „Още открай време е имало кооперации в най-различни направления, било то земеделски, било то производствени кооперации. С времето тази идея е занемарена, но според мен това е бъдещето. Защото земеделието е труден сектор, има много проблеми и трябва да се обединят усилията на всички земеделци. Решаването на ежедневните проблеми може да стане единствено и само чрез сдружаване.“

В учредяването на Регионален фермерски съюз се включиха и земеделски, и производствени кооперации. Кооперацията в едно от най- големите села - Камен обработва 7 200 дка земя, а в нея членуват 650 член-кооператори. „Аз имам опита, тъй като кооперацията членува в Националния съюз на кооперациите и доста полезни срещи се организират от такъв вид сдружения. Информацията в днешно време е едно от най-ценните неща, които трябва да усвояваме в забързаното ежедневие, а такъв вид организация дава преимущество като организира сбирки, семинари и събира компетентни лица, които да ни разясняват. Особено в условията на нов програмен период, където са много неизвестните за кандидатстване и покриване на изискванията“, каза Ивелина Иванова, председател на производствена кооперация – с. Камен.

Учредителното събрание уважиха и представители на местната власт. Община Стражица вижда надежден партньор в Регионалния фермерски съюз. „Тези местни инициативи са много добри. Мисля, че с това тяхно сдружение ще постигнат доста от целите си. Радвам се, че тук виждам едни от най-големите земеделци-арендатори до дребните стопани. Няма го вече разделението между тях. Тук виждам едно сплотяване“, каза Йордан Цонев, кмет на Стражица.

На събранието бяха избрани председател и ръководни органи за мандат от 2 години. Сдружението ще се оглавява от зърнопроизводителя Георги Георгиев, а в Управителния съвет влязоха Стоян Стоянов, Никола Борисов, Ивелина Иванова и Георги Терзиев. След като получи съдебна регистрация, след 15 август сдружението ще проведе своето второ заседание.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.