1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Полски фермер намери в нивата си монети от ХVІІ век

Полски фермер намери в нивата си монети от ХVІІ век

Сензационна находка направи полски фермер, търсещ в нивата си паднала от трактора му част. С детектор за метал той откри заровено гърне с монети на 400 години.
 
Обработвайки в края на февруари своя парцел, Михал Лотиш от Люблинското воеводството в източната част на Полша загубил метална част от своя трактор. Седмица по-късно решил да я потърси и повикал на помощ свой братовчед, който имал детектор за метали. Когато двамата обходили нивата, детекторът дал сигнал, но вместо машинната част братовчедите открили заровено в земята гърне, пълно със стотици монети.
 
Те веднага се свързали с местната служба за опазване на паметници. Служителите разкопали мястото и установили, че става дума за истинско съкровище – около 1000 монети от ХVІІ век. Става дума за литовски шилинги и крони, а експертите предполагат, че те са били увити в парче плат, сложени в керамично гърне и заровени. Впоследствие мястото потъва в забрава, така че парите останали скрити през последните 400 години.
Огледът показва, че с течение на времето платът е изгнил, а гърнето се е счупило. След обстойно проучване монетите ще бъдат показани в археологическия музей на Подляското войводство. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.