1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Полските въоръжени сили ще се включат в борбата с Африканската чума по свинете

Полските въоръжени сили ще се включат в борбата с Африканската чума по свинете

В България се осъществява засилен контрол по границата с Румъния

Полските въоръжени сили ще се включат в борбата с Африканската чума по свинете, съобщиха властите. Военните ще помагат при преброяването на дивите свине в различни региони на страната.

Най-засегнати от болестта са източните части на Полша, граничещи с Украйна и Беларус. Там под ръководството на ветеринари ще патрулират групи от по 50 човека, в това число и войници, за да претърсват горите за диви свине. Те ще регистрират както живите, така и болните и умрели животни, от които ще се вземат проби за анализ, а труповете им ще бъдат загробвани на място.

Въз основа на тези данни властите в Полша ще разработят, заедно с Ловния съюз на страната, подробни планове за отстрел на диви свине, за да се намали популацията им в рисковите региони.

В България се осъществява засилен контрол по границата с Румъния. Ловно-рибарските дружества и граничните власти ще налагат ограничителни мерки срещу заболяването африканска чума по свинете. Целта е да се обхване популацията от диви свине и да не се допусне навлизането през границата на заразено месо от ферми. По думите на д-р Розалина Брайкова,  дир. на ОДБХ - гр. Добрич, Литва, Латвия, Естония, Полша и Молдова са последните държави, в които са регистрирани огнища на вирусното заболяване. Именно затова е засилен граничният контрол по румънската граница на пунктовете Кардам и Дуранкулак

Междувременно стана известно, че през първите две седмици на ноември са установени нови два случая на Африканската чума при диви свине, близо до границата с Беларус. Така броят на засегнатите животни е достигнал 120 за тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.