1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Поровете са хит сред домашните любимци

Поровете са хит сред домашните любимци

61% от купувачите на порове са жени на възраст от 35 до 44 години

Все по-често от дамските чанти надничаха миниатюрни кученца с лакирани нокти и панделки на главите.  Парис Хилтън и Мадона обаче промениха модните пристрастия и сега британките са полудели по поровете пише БГНЕС.Те са новият хитов жив аксесоар.
Зоомагазините в Обединеното кралство напоследък отчитат бум в продажбата на тези животинки, които някога били използвани за лов на диви зайци. 61% от купувачите са жени на възраст от 35 до 44 години. Повечето хора отглеждат по един или два, но има и изключения. Ентусиаст се грижи за цели 160, казват от британска асоциация, която популяризира поровете като домашни любимци и води регистър на техния брой.

"По-рано хората смятаха поровете за миризливци, което им създаваше лоша слава. Те са чисти, интелигентни и атрактивни животни. Порът е отличен домашен любимец, защото се адаптира бързо към нови условия", обяснява експертът Иън Кеарнс, цитиран от в. "Дейли стар". Той допълва, че пухкавите животни спят по 20 часа в денонощието и издържат без храна дълго време. Това, според Кеарнс, ги прави по-подходящи и от кучетата и котките.

Поровете или така наричаните Фретки, Ferret идва от латинската дума „furonem“ – крадец, което е доста добре избрано име имайки предвид природата на тези животни да взимат каквото им попадне и да го крият.:) Те са от едно и също семейство („Mustelidae“) като хермелина, невестулка, белка, скунк, видра, язовец и др.

Тяхното опитомяване е започнало още преди 2000 години, използвали са се за лов на зайци, а по-късно и за домашни любимци с цел забавление. Фретките са нещо средно между котката и кучето. По характер и държание се доближават до кучето, но по хранене и хигиенни навици до котките. Умни и бързо схващащи животни, могат лесно да научат правилата на къщата. Е не всички правила и не веднага, но с търпение могат да се научат даже да носят пръчка.

През повечето време на деня спят, ако не ги закачат разбира се, но обърнете ли им внимание са готови за игра и забавления. Отглеждат се в клетка, която трябва да е просторна, тъй като вашият нов приятел трябва да има достатъчно място за вода, храна, тоалетна и място за спане и игра. Клетката е необходимост, защото докато ви няма в къщи фретката трябва да е защитена от падане, наранявания, електричество и тесни пространства, в които може да влезе, да се заклещи и да се задуши. Диетата им се състои от протеини. Хранят се само с месо, тъй като са хищници, а и храносмилателната им система е доста деликатна и не може да преработва сорови или готвени зеленчуци. Тези животинки имат слабост към сладките неща сладолед, шоколад, но трябва да ги избягват защото както за всички животни така и за тях те са вредни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.