1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Праисторическите животновъди са страдали от лактозна непоносимост

Праисторическите животновъди са страдали от лактозна непоносимост

Учените извлекли ДНК от вкаменени кости на 13 индивида, чиито останки са били намерени в Среднодунавската равнина

Древните обитатели на Европа са страдали от лактозна непоносимост 5000 години след появата на селското стопанство и 4000 години след първите опити за правене на сирене.

Учените извлекли ДНК от вкаменени кости на 13 индивида, чиито останки са били намерени в Среднодунавската равнина. Този регион е бил винаги част от миграционния път през цялата древна история на Европа. Скелетите са били от различни периоди: ранен неолит (5700 години преди Новата ера) до железен век (800 години преди Христа).

След няколко години експерименти учените се спрели на пирамидите на слепоочията. Силата на костната тъкан, разположението в дълбочината на черепа правят тази кост добър източник на ДНК. Ако изкопаемите зъби и ребра дават от 0 до 20% ДНК, то тази част дава до 90%.

Изяснило се, че с влизането в региона на Близкия Изток на земеделците, които се смесили с местните ловци-събирачи, цветът на кожата на местните е станал по-светъл. Но генетичните маркери за непоносимост към лактоза не изчезнали. С други думи, древните европейци са развъждали крави, овце и кози много много столетия, но са били генетично неприспособени да консумират мляко от животни в големи количества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.