1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Правителството одобри позицията на България за заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията на България за заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Форумът е на 7 септември в Брюксел

Правителството одобри българската позиция за заседанието на Европейския съюз по земеделие и рибарство, съобщиха от правителствената пресслужба. Форумът е на 7 септември в Брюксел. На него ще се обсъдят Съобщение на Европейската комисия за състоянието на пазара на млечни продукти и предложение за изменение на регламента за установяване на обща организация на селскостопанските пазари по отношение на пазарните стандарти за птиче месо. Председателството ще информира за работата на Групата на високо равнище по въпросите на конкурентоспособността на селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост, а Комисията – за състоянието на пазара на фуражи.

България оценява като обективен подготвения от ЕК анализ на състоянието на пазара на мляко и млечни продукти и оценява положително усилията на Комисията за стабилизирането му. Според страната ни има и други възможности, които могат да бъдат използвани като временна мярка за облекчаване на ситуацията.

България ще подкрепи исканията за увеличаване размерите на възстановяванията при износ на мляко и млечни продукти, както и за разширяване обхвата на продуктите, за които се изплащат възстановяванията, по отношение на сирената.

На заседанието България ще поддържа и своето искане за предоставяне на страната ни на определено количество млечна квота от Специалния резерв за преструктуриране.

По отношение повишаването на ефикасността на веригата за доставка на млечни продукти, България смята, че създаването на постоянна европейска система за мониторинг на цените на храните ще бъде крачка в правилната посока.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.