1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Представят новата програма на Националния гаранционен фонд в подкрепа на земеделските производители

Представят новата програма на Националния гаранционен фонд в подкрепа на земеделските производители

Събитието ще се проведе на 28 юли 2016 г. в хотел „Хилтън“

На 28 юли 2016 г. (четвъртък) от 11:30 часа в хотел „Хилтън“ (зала „Вихрен“) ще бъде представена новата програма на Националния гаранционен фонд (НГФ) в подкрепа на земеделските производители. Тя е продължение на Гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 и има за цел да подобри достъпа до финансиране за малките и средни предприятия от сектор „Селско, горско и рибно стопанство“.

В събитието ще участват представители на НГФ, Министерството на земеделието и храните, търговските банки и медиите.

Новата гаранционна програма на НГФ стартира през август 2016 г. и в нея ще се включат 17 търговски банки. Фондът ще покрива до 50% от стойността на отпуснатите кредити по програмата, при максимален размер на гаранциите от 3 млн. лева. Гаранционната схема е в подкрепа на малки и средни предприятия, търсещи финансиране за проекти по ПРСР 2014-2020, като са допустими кредити и за други инвестиционни и оборотни нужди.

Програмата използва ресурс от освободени гаранции от предходната гаранционна схема по ПРСР. Повторното използване на средствата и генерирането на допълнителен ресурс е едно от основните предимства на финансовите инструменти.

От стартирането на дейността си до момента НГФ е реализирал успешно 4 гаранционни програми. С подкрепата на фонда търговските банки са отпуснали финансиране на близо 4 000 малки и средни предприятия, на обща стойност 940 млн. лева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.