1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Предстои изграждането на център за охлювъдство в България

Предстои изграждането на център за охлювъдство в България

Българските охлюви притежават уникален щам бактерия, която влияние полезно върху човешкия организъм

Текат преговори за изграждането на високотехнологичен център за охлювъдство в България, информираха на пресконференция от Националния охлювъден клъстер (НОК). Данко Данков, експерт в НОК, счита че проектът за изграждането на центъра е единствен по рода си в целия свят. Той все още е само „на хартия”, но няколко международни банки проявяват интерес към финансиране му, уточни Данков. „В него ще се срещне опитът на науката и практиката. На едно място ще могат да бъдат правени опити, проучвания и изследвания. Те ще бъдат насочени към хранителната, фармацевтичната и козметичната промишленост”, съобщи той.

Българските охлюви притежават уникален щам бактерия, която влияние полезно върху човешкия организъм. Това съобщиха още от Националния охлювъден клъстер. Оказва се, че мекотелите, отглеждани у нас, имат благотворен ефект за храносмилателната система на човека заради антитуморния ефект на дебелото черво. Млечната бактерия, открита само в нашите охлюви, стимулира имунната функция, намалява токсичните метаболити в тънките черва, асимилира холестерола от бактериалните клетки. Благоприятната и все още чиста природа на България е най-доброто обяснение на резултатите от проучванията на българските охлюви.
 
Освен като деликатес и "лекарство" охлювите намират и друго приложение, обясниха експертите. Козметични продукти от мекотелите се използват срещу стареенето, действат отлично и за заличаване на белези. Според анализ на организацията, охлювъдството може да има положителен ефект в средносрочен и дългосрочен план в земеделието у нас предвид ангажиментите към ЕС. Проектите по създаването на ферми за отглеждане на охлюви, могат да опазват и подобряват околната среда, считат от клъстера.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.